Type and press Enter.

om

Vår historia
RESTAURANG

En liten röd

En Liten Röd öppnade sina portar vid årsskiftet 1969–1970 av Eivor Björkstrand. Före dess huserade Café Fenix i samma lokaler. På den tiden fanns endast större restauranger i Östersund, till exempel Stadskällaren med tillhörande bakficka Tre Tallar samt Zäta-restaurangen, Passagen var en annan av de restauranger som fanns på den tiden. En Liten Röd är därmed den äldsta renodlade kvartersrestaurangen i Östersund. Athena öppnade strax efter oss. Några år senare även Onkel Adam. Idag lever endast En Liten Röd och Athena vidare.

Från början hette restaurangen “En Liten Röd – matpub”. Att heta Pub gick inte för sig bland tidiga sjuttiotalets makthavare. På denna tid härskade nykterhetsivrarna bland de styrande i Östersund och En Liten Röds första ansökan om utskänknings tillstånd för mellanöl avslogs med motiveringen
“Det finns inget behov av pubverksamhet i Östersund”.

Restarungen med sin genuina pubkänsla blev snabbt populär, något liknande fanns inte i Östersund tidigare. Längst in i restaurangen hängde en darttavla med tillhörande mässingslist i golvet. Det fanns också en gitarr och många kvällar under höll gästerna varandra med sång och musik.

En Liten Röd etablerade sig tidigt som en restaurang där precis alla skulle känna sig välkomna och vi är stolta över att vi har lyckats. Många av våra allra första stamgäster kommer fortfarande troget tillbaka, samtidigt som deras barn och barnbarn hittar hit med sina vänner. Många stamgäster känner igen sig hos oss än idag och säger att allt är sig likt – Det känns som att komma hem. .

Efter Marie Malmqvist bortgång 2020 drivs nu En Liten Röd vidare i döttrarna Marielle och Beatrice regi.